5 Aralık 2016 Pazartesi

Otomasyon ve İnsan

 

Günümüzde iş hayatı kimi meslekler için çok monoton hale gelmiştir.İnsanlar eğlenmeyi, tatili özler hale düşmüş üzerine düşen iş yükünden bıkmış, bunalmış durumdadır.Aslında buna günümüzde diye başlamak ne kadar doğruydu bilemiyorum.Yıllar öncesinde Çarli Çaplin Modern Zamanlar filminde açıkça anlatmış insanların makineleşmesinden dolayı çağın getirdiği problemleri göz önüne sermiştir. Bu güne kadar izlemediyseniz ve otomasyon sektöründeyseniz muhakkak izlemenizi tavsiye ederim.İnsan kendi rahatını ve refahını düşünen bir varlıktır.

Dolayısıyla da bu insanı aklını her zamankinden daha çok kullanmaya sevk etmiş ve makinelerin başında çalışan bir insan olmaktan çok makineleri çalıştırıp seyretmeye kayan bir sektör oluşturmuştur, otomasyonu.Pres kolunu kıvırarak yapmak yerine pres kolunu kıvıran motoru kontrol eden kontrolörü üretmiş ve iş yükünü azaltmıştır.İnsanlar bu duruma makineler insanları çalışma hayatından çıkardığından dolayı pek sevmese de seri üretim ucuzluğundan ve ticari öneminden dolayı asla vazgeçememiştir.

Otomasyon sayesinde elle üretildiğinde günler süren ürünleri dakikalar hatta saniyeler sürecek kadar az sürelerde üretilmiş ve bir o kadarda maliyeti ucuzlatmıştır.Çünkü makine maaş, ekmek, su, istememiş gece vardiyasımı aman aman dememiş çalışmış ayda yılda bir bakım sonucunda aynen çalışmaya devam etmiştir.Bu durum tabi ki her patronun iştahını kabartmış fabrikalar fabrikaları doğurdu ve patronlar varlığına varlık kattı.

Peki bu gariban Ahmet amcaya hiç yansımadı mı? Elbette evet.Eskiden tanesini 10 TL ye aldığı ürünün artık yüz tanesini 10 TL ye alabiliyor olması onunda alım gücünü arttırmıştır.Bu durum toplumun her kesiminde pozitif karşılandığında hızla dünyaya yayılmış olmasına rağmen ülkemiz geç tanışmış ve hala yaygınlaşması konsun da problemlerle karşılaşılmaktadır.

Bu bağlamda otomasyona yeni başlayan insanlara hitap edecek bir blog oluşturmuş ve çeşitli programların, kontrolörlerin tanıtımı ve kullanımı bu blogda zamanla yer alacak ve sektöre yeni giriş yapmış başlangıç seviesindeki öğrenci kardeşlerimiz başta olmak üzere bir çok kesime yardımcı olacağını umuyorum.Beni takip etmeye devam edin.
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum