19 Ocak 2017 Perşembe

Robot Yapmak için Bilinmesi Gerekenler




Robot yapmak eskisine nazaran günümüzde çok daha kolaylaşmış bunun sonucunda birçok insan hobi olarak robot yapımına başlamıştır. Bu konuda ilk adımı atanlar için için nasıl bir yol izleyeceğinizi size anlatmaya çalışacağım. Bir hevesle başlayıp birkaç sorunla karşılaştıktan sonra hemen vazgeçecekseniz bir durup düşünün derim. Çünkü bu işler dışardan gözüktüğü gibi her aşaması tıkır tıkır gitmez. Yaparsınız olmaz. Hem de herkesin yaptığı gibi yapıyorum ama olmuyor dersiniz. Fıtık olmak cümlesi bünyenizde vücut bulur. Okuduğunuz makalelerde halbuki insanlar hiçbir sorun olmadan yapmışlardır. Arada ufacık öyle bir şeyi kaçırırsınız ki tek başınıza bulmanız birkaç gününüzü alabilir. Şevkini kırmak için yazmadım bunları tam aksine ne ile karşılaşacağınız birlin ki zırhlarınızı kuşanın sonra yolda yaralanıp düşmeyesiniz. Basit düzeylerde bile robot yapacak olsanız bu sorunları bir dönem illaki yaşarsınız. Bu işlemlere başladıktan birkaç uygulama içeresinde “Aynısını yaptım olmuyoooo” cümlesini muhakkak kuracaksınız. Hazırlıklı olun. Gelelim işin bilgi kısmına. Elektronik, programlama bilgileriniz başlangıç için olması gerekir. Biraz ilerleyip somut projeler ortaya koyduktan sonra mekanik kısma geçebilirsiniz. Peki, elektronik gibi bir deryadan nereden başlayacağız.

1.Temel elektronik elemanları muhakkak bilmeniz gerekir. Direnç ve çeşitleri, LED, diyot, transistorlar röleler.
2.Motor çeşitleri. DC motor çeşitlerini ağırlıkla ayrıntılı olarak nasıl çalıştığını bilmeniz gerekir. Aç ye sonra bakabilirsiniz.
3.Temel olarak devreleri deneyebileceğiniz bir deney tahtası da azım size breadbord nedir nasıl kullanılır.
4.Güç kaynakları konusunu üstün körü bakın gerilim nasıl küçültülür nasıl sabitlenir temel devrelerine göz atın hatta not alın muhakkak işinize yarayacak.

Elektronik kısımda bunları öğrendik peki şimdi programlamada yeniysek ne yapacağız.

1.Algoritma öğreneceğiz. Temel olarak Google de birçok örnek var çözümleri yapılıp pratikleşmeli.
2.Daha sonra herhangi bir programlama dili öğrenmeye başlamalı. Ama bunu nasıl seçeceği. Basic mi C mi Java mı?C birçok mikrodenetleyici tarafından desteklenen bir dildir. İhtiyaçlarını fazlasıyla karşılar. Bu dilden başlayabilirsiniz.

                Dilde öğrendik eee şimdi nasıl başlayacağız. Bu öğrendiğimizi maddeleri birleştirerek tek bir projeye dökecek ya da birleştirecek olan elemanı seçmeye kaldı iş. Robotların beyni olacak programlama kısmını yükleyerek robotu yöneteceğimiz parçayı seçmeye geldi sıra. Daha önce bunu üzerine bir yazı yazmıştım Pic mi Arduino mu? Bu yazımı okuyarak bu konuda fikir edinebilirsiniz.

                Eğer mikrodenetleyici kısmına karar verdiyseniz ilk hangi proje ile başlayacağınız önemli. Yavaş yavaş ısına ısına başlamak çok önemli. Gözünüz korkmasın ilk uygulamada.
  1.  Bir ledi yakıp söndürün.
  2. LED’in parlaklık kontrolünü yapın.
  3. Bir motoru çalıştırıp durdurun ve motor hız kontrolünü gerçekleştirin.
  4.  Bir rc servo motor ile konum kontrolünügerçekleştirin.
  5. Bir LCD ekrana yazı yazın.

Şimdilik benden bu kadar eğer söylediklerimi yaptıysanız ve başarılı olduysanız artık kendinize özgü projeler yapabilirsiniz. Ama öğrenme aşamasındakiler özgünlüğe çok takılmasa da olur başlangıç için yapılmış olanla devam edip daha sonra uzmanlaştıkça özgünlüğe geçebilirsiniz. Hadi hepinize kolay gelsin.
Disqus Yorumları Yükle

2 yorum