7 Aralık 2016 Çarşamba

Mikrodenetleyici ile Analog Bacakla İşlem Yapma


Herhangidir kontrolörün analog bacağının da veri alıp işlemek isteyen öncelikle analog ve dijital bilginin ne olduğunu iyi bilmeli ve birazda matematikten anlamalı. Analog bilgi dediğimiz şey 5 V, 10 A, 47 ohm gibi değerlerdir. Mikro işlemcilerin dünyasına bunu anlatmak için mikro işlemcinin dilinden konuşmak gerek. Onların temel dili bir ve sıfırlardan oluşur. Taban aritmetiğiyle bu bir ve sıfırlar ara yüzler sayesinde onluk sekizlik onaltılık vs. tabanlarda kullanımı sağlanır. Bu birler ve sıfırlardan oluşan ortama dijital ortam denir ve bizim entegre veya kontrolörümüzün bacağına gelen analog bilgiyi dijitale çevirerek işleyebiliriz. Bu çevirme işlemini gerçekleştiren devreler değil konumuz. Konumuz bu ikisi arasında bağlantı kurup yorumlamak.

Program kısmına aslında direk olarak dijital bilgi gelmekte sadece analog bacağa hangi aralıkta bilgi geliyor onu bilmemiz yeterli. Örneğin bir pic veya Arduinonun bacağına 0-5 V aralığında bilgi gelir. Siz bu gerilimi ister sensor üzerinde ister ayarlı güç kaynağıyla isterseniz de potansiyometre ile verin. Program için bir şey değişmez.

İşlemciler bu gelen analog bilgiyi farklı çözünürlüklerle okurlar ve bunlar çoğu zaman program içerisinde belirlenir.8 bitlik çözünürlükte 0-255 arası dijital bilgi gelirken 10 bitlik çözünürlükte 0-1024 arası bilgi okunur. Bu kısımda öğrenildikten sonra basit bir oran orantı ile gelen bilgi yorumlanır ve isteğe göre çıkış verilir.




Yukarıda verilen orantı 0—5V luk analog bili 10 bitlik veriye dönüştürülmüş ve görüldüğü gibi doğru orantı kurularak rahatlıkla işlem yapılabilmektedir.0-1024 bilgisini Volt olarak okumak istersek eğer oluşturacağımız formül işinize yarayacaktır.

Şeklinde kurulacak bağıntı sonucunda şu formül elde ederiz.


X=((Gelen değer)*5)/104



X i eğer ekrana yansıtıp okuma imkânı bulursanız analog bacağınıza gelen voltajı gösterir. Kısa bir voltmetre yapmanın temel mantığı da budur. Her türlü işlemci ve programlama dilinde bu bilgiyi yorumlayarak kullanabilirsiniz. Vermiş olduğum bilgi genel bir adc mantığıdır. Kolay gelsin.
Disqus Yorumları Yükle

0 yorum