13 Aralık 2016 Salı

analogWrite Komutu



Analog işlemin ne olduğunu Mikrodenetleyicide Analog Bacakla İşlem Yapma makalem de temel olarak bahsetmiştim. Ama yine de kısa olarak bahsetmek isterim. Günümüzde bir çok alanda analog olarak işlem yapan cihaz görürüz aslında. Ama bunun farkında olmayabiliriz. Açılır kapanır kapılar nasıl olurda hızlı bir şekilde kapanırken bir anda yavaşlayarak kapanır da hızla kapının iki parçasının çarpışması önlenir. Bir ledin parlaklığını nasıl kontrol ederiz. Asansörler yavaşça kalkıp hızlanırken nasıl olurda yavaşlayarak dururlar. İşte bu soruların cevabı. Bu sistemlerde ki aktüatörlerin çalışma gerilimlerini değiştirerek sistemlerin hareket hızlarıyla oynanır.5V la çalışan bir lede 2,5 V verilirse toplamda ki led parlaklığını yarısını lede ederiz. Matematiksel olarak da açıklamalar mevcut.Ama şuan temel olarak derslerimizi işleyeceğimizden matematiksel kısma girmiyoruz.

Şimdi arduinoda bu işin nasıl yapılacağını öğreneceğiz. İlk olarak  analogWrite komutu ile analog bilgi gönderme işlemini gerçekleştirelim. Hangi pinden analog bilgi gönderebileceğimizi pinin yanındaki dalga şeklinden anlarız. Aşağıdaki şekilde belirtildiği gibi.



           analogWrite(pinnumarasi,deger); hangi pinle işlem yapılacağı belirlendikten sonra pinde ne kadar analog değer derilmesi işlemi için değer kısmına 0-255 arası değer girlir.Yazının başında belirttiğim makalemde oran orantı kurulma işlemiyle 0-5 volt arası değeri seçtiğiniz pinden elde edebilirsiniz. Unutmadan şunu da belirteyim. Bu amaçla kullanacağınız bacağı pinMode komutuyla çıkış olarak tanımlamanız gerekir.

Örnek:

5 nolu pinden 4V çıkış almak için

                 5V             255
                 4V               x
                ______________
                x = (4*255) /5 = 204

analogWrite( 5 , 204 );


Disqus Yorumları Yükle

0 yorum