21 Aralık 2016 Çarşamba

İf Komutu



             Programlama da vazgeçilmez önemli komutlardandır. Özellikle yeni başlayanların öncelikle öğrenmesi gereken komutların başında gelir. Sınama komutudur. Günlük hayatta bir çok şeyi karşılaştırır sınarız.Büyükmü, küçük mü, eşit mi vb. sorular sorar bu soruların sonucuna göre işlemlerimizi  yaparız.Arduino veya diğer programladığımız cihazlara da bu tür sınamalar yaptırmak durumda kalmamız çok doğal. Çünkü onlarıda günlük hayat işleri içinde kullanmak isteyeceğiz ve bizlere çözüm sunmalarını bekleriz. Bu çözümü sunmaları için onlara sınama kabiliyetini kazandırmamız gerekecek. İşte bu if komutu ile gerçekeleştirilebir.İf benzeyen başka sınama yada karşılaştırma komutlarıda vardır. Fakat hepsinin temeli if tir. Bu komutu anladıktan sonra diğerlerini de çok rahat bir şekilde anlarsınız.





         Yukarıda görüldüğü gibi basit bir buton la led yakma işleminde bile karşılaştırma yapma ihtiyacımız var. Bu işin algoritma kısmı. Şimdi bu algoritma kısmını kodlara dökelim.


if (x > 90) digitalWrite(LEDpin, HIGH); /*Eğer if komutundan sonra tek bir komut yazacaksanız süslü parantez kullanmanıza gerek yok.Satırda şu söylenmekte.Eğer z değişkeni 90 dan büyükse ledpin isimli pini HIGH yap*/
if (x > 90){ digitalWrite(LEDpin, HIGH); } //yukarıda komutların aynısı bu şekildede yapılabilir

if (x <50){
  digitalWrite(LEDpin1, HIGH);
  digitalWrite(LEDpin2, HIGH);
}                                 //Birden fazla komut yazarak if komutunu bu şekilde kullanabilirsiniz.

KARŞILAŞTIRMADA KULLANABİLECEĞİNİZ OPERATÖRLER
x == y (x EŞİTSE y)
 x != y (x  EŞİT DEĞİLSE y)
 x <  y (x KÜÇÜKSE y)  
 x >  y (x BÜYÜKSE y) 
 x <= y (x KÜÇÜK EŞİTSE y) 
 x >= y (x BÜYÜK EŞİTSE y)

Disqus Yorumları Yükle

0 yorum